martes, 20 de marzo de 2012

Ciclofosfamida

La ciclofosfamida és el segon fàrmac del qual parlarem. És, com el metotrexat, un altre medicament citotòxic, però a diferència d'aquest, la ciclofosfamida és un agent alquilant. 

Els agents alquilants són fàrmacs que funcionen atacant directament el DNA (ADN) de les cèl·lules. Aquests medicaments poden operar en qualsevol moment del cicle cel·lular. No obstant això, són més eficaços durant la síntesi del DNA. Serveixen per a tractar limfomes, leucèmies cròniques i alguns carcinomes de pulmó, mama, pròstata i ovari. Els agents *alquilantes s'administren oral o intravenosament.


Desafortunadament, com ja hem esmentat en altres parts d'aquest blog, la quimioteràpia no reconeix la diferència entre les cèl·lules cancerígenes i les cèl·lules sanes i, per tant, les matarà a totes. Les sanes, amb el pas del temps, tornaran a crèixer i a ser saludables. No obstant, durant la teràpia, les afectades per la quimioteràpia de forma més comuna són les sanguínies, les de la boca, l'estómac i l'intestí i els fol.licles pilosos, el que provoca recomptes sanguinis baixos, afeccions bucals, nàusees, diarrea i pèrdua del cabell .

  • Com s'administra aquest fàrmac?
 La ciclofosfamida pot ser donada en diverses fórmules farmacèutiques. En general s'administra a través d'una vena (via intravenosa) mitjançant injecció o infusió, però també és possible administrar-la per via oral, en forma de comprimits. De totes maneres, la ciclofosfamida també està aprovada per a ser administrada per via intramuscular (IM), en el revestiment de l'abdomen (IP intraperitoneal), o al revestiment dels pulmons (intrapleural).

  La quantitat de ciclofosfamida que rebrà depèn de molts factors, fins i tot la seva alçada i    pes, del seu estat general de salut o altres problemes de salut; fins i tot depèn del tipus de càncer o malaltia que pateixi. El seu metge determinarà la dosi exacta que s'ahurà de prendre.

  • Possibles efectes secundaris:
  La majoria de les persones no experimenten tots els efectes secundaris que esmentarem, sinó que varien en funció de cada organisme. Tots ells, però, solen ser predictibles pel que fa  la seva aparició i durada, però alhora, cal tenir present que sempre són reversibles i desapareixen quan finalitza el tractament.

Volem deixar molt clar que no existeix una relació entre la presència o la gravetat dels efectes secundaris i l'eficàcia del medicament. Els efectes secundaris de la ciclofosfamida i la seva gravetat, així com succeeix en tots els fàrmacs, depenen de la quantitat de fàrmac administrada; és a dir: les dosis elevades poden produir efectes secundaris més greus.



1. Els següents efectes secundaris són comuns (incidència major del 30%) dels pacients que prenen ciclofosfamida:
- Recomptes sanguinis baixos: els seus nivells de glòbuls blancs, vermells i plaquetes poden disminuir temporalment. Això pot fer que corri un major risc d'infecció i anèmia. Cal recordar controlar-se les possibles reaccions de la pell.
- La pèrdua de la fertilitat: això vol dir que la seva capacitat per concebre un fill pot veure's afectada.

2. Els símptomes a continuació requereixen atenció mèdica, però no són una emergència. Comuniqueu amb el proveïdor d'atenció mèdica dins de les 24 hores si s'observa algun dels següents:   

   - Caiguda del cabell temporal - en general comença 3-6 setmanes després de l'inici de la
    teràpia. El cabell tornarà a créixer després d'acabar el tractament encara que el color i / o la textura pot ser diferent.
  - Les nàusees i els vòmits, més freqüents amb dosis més grans, generalment, comença
    les 6-10 hores després de la teràpia.
  - Falta de gana
  - La decoloració de la pell o les ungles
  - Llagues a la boca
  - Irritació de la bufeta i sagnat (cistitis hemorràgica).



  • Possibles efectes de la ciclofosfamida que ens han d'alarmar:
 - Nàusees (si interfereixen amb la capacitat de menjar i no cessen amb la medicació receptada).
 - Vòmits (més de 4-5 vegades en un període de 24 hores).
 - Diarrea (4-6 episodis en un període de 24 hores).
 - Sagnat o blaus inusuals
 - Excrements negrex (sang als excrements, presència de melenes, sang digerida)
 - La sang en l'orina (hematúria)
 - Dolor o cremor en orinar.
 - Fatiga extrema (impossibilitat de realitzar les activitats de cura personal).
 - Llagues a la boca de forma persistent (envermelliment dolorós, inflor o úlceres).


  • Precaucions que cal tenir en compte:
  Abans de començar el tractament amb ciclofosfamida, assegureu-vos d'informar al seu metge sobre qualsevol medicament que estigui prenent (incloent la prescripció, de venda lliure, vitamines, herbes medicinals, etc. 
No prengui aspirines ni productes que continguin aspirina a menys que el seu metge li ho permeti específicament.
No s'apliqui cap tipus d'immunització o vacunes sense l'aprovació del seu metge mentre estigui prenent ciclofosfamida.
Tant per a homes com per dones: utilitzi anticonceptius i eviti la concepció (quedar embarassada) durant el tractament amb ciclofosfamida i tampoc alleti mentre estigui prenent aquest medicament.



  • Consells per a la cura personal, l'autocura:
  • Begui de dos a tres litres de líquid cada 24 hores, llevat que s'indiqui el contrari.
  • Per la immunosupressió (disminució de les defenses) conseqüent del tractament, està en risc d'infecció, de manera que cal evitar qualsevol exposició a refredats i a persones que asseguin no sentir-se bé i puguin estar incubant alguna malaltia.  La febre o qualsevol altre signe anormal de malestar pot ser un signe d'infecció  i immediatament caldrà avisar al metge.
  • Renteu-vos les mans freqüentment.
  • Per ajudar a tractar / prevenir les úlceres de la boca, utilitzeu un raspall de dents suau i esbandiu la boca tres vegades al dia amb 1/2 a 1 culleradeta de bicarbonat de sodi i / o 1/2 culleradeta a l'1 de sal en un got d'aigua.
  • Utilitza una afeitadora elèctrica i un raspall de dents suau per minimitzar el sagnat.
  • Eviteu els esports de contacte o activitats que puguin provocar lesions.
  • Per reduir les nàusees, prengui medicaments antihemètics receptats pel seu metge i prengui menjars petits i freqüents.
  • Eviti exposar-se al sol. Utilitzi crema solar i roba protectora.
  • En general, el consum de begudes alcohòliques s'han de reduir al mínim o evitar per  complet per a les possibles interaccions.
  • Si experimenta símptomes o efectes secundaris, assegureu-vos de parlar amb el seu equip d'atenció mèdica; ells poden receptar medicaments i / o oferir-li altres consells que siguin eficaços per controlar aquest tipus de problemes.
  • És important buidar la bufeta d'orina amb freqüència, especialment en les primeres 24 hores després de prendre ciclofosfamida. Informi de qualsevol dolor o cremor en orinar al seu proveïdor d'atenció mèdica.



  • Controls i proves que es duran a terme:
Se li faran proves amb regularitat durant el tractament amb metotrexat per a vigilar els efectes secundaris i comprovar la seva resposta al tractament. Destacarem els anàlisis de sang periòdics per a controlar el recompte sanguini complet (CSC), així com la funció d'altres òrgans (com els ronyons i el fetge) i el risc d'infecció (en funció del recompte de leucòcits que tingui en sang). 



No hay comentarios:

Publicar un comentario