martes, 20 de marzo de 2012

Metotrexat

Com acabem d'esmentar, el Metotrexat és un dels citostàtics via oral més prescrits per al tractament del càncer de mama. Però... què en sabem, d'ell? 



  • Com funciona?
El metotrexat pertany a la classe de fàrmacs de quimioteràpia anomenats antimetabòlits. Els antimetabòlits són substàncies estructuralment relacionades amb un metabòlit (substància que participa en les reaccions químiques del metabolisme); el que fan els antimetabòlits és inhibir la utilització d'aquests i, per tant, bloca les reaccions enzimàtiques normals en entrar en competició amb ells i ocupar les posicions actives dels enzims. 
Quan les cèl·lules incorporen aquestes substàncies en el metabolisme cel·lular, són incapaces de dividir-se (les ataquen en fases molt específiques del cicle de divisió cel·lular).

El metotrexat exerceix el seu efecte quimioterapèutic en ser capaç de contrarestar i competir amb l'àcid fòlic de les cèl·lules canceroses. Aquest àcid desapareix de les cèl·lules i provoca la seva mort. Aquesta acció també afecta a les cèl·lules normals i poden causar efectes secundaris significatius en el cos com ara el recompte baix de glòbuls blancs, vermells i plaquetes de la sang, la caiguda del cabell, llagues a la boca, dificultat per empassar, diarrea... Aquestes complicacions i efectes secundaris d'altes dosis de metotrexat poden prevenir o reduir utilitzant leucovorina, que proporciona una font d'àcid fòlic per les cèl·lules del cos. La leucovorina normalment s'inicia 24 hores després d'altes dosis de metotrexat; aquest retard li dóna una oportunitat al metotrexat per a exercir els seus efectes anticancerosos 

  • S'utilitza per...
Utilitzat en el tractament del càncer de mama, pulmó, estómac i càncer d'esòfag (principalment), però també s'utilitza per tractar la psoriasi severa, artritis reumatoide i altres malalties. 


  • Com s'administra?
El fàrmac pot estar presentat en diferents formes farmacèutiques; entre elles, el format en comprimits que utilitzem de forma més comuna per a la via oral.
La quantitat de metotrexat i la forma en què es dóna depèn de molts factors, fins i tot la seva
alçada i pes, el seu estat general de salut o altres problemes de salut, així com el tipus de càncer o malaltia que pateixi. El seu metge determinarà la dosi, l'horari i la forma en què es dóna.

Millor prendre aquest medicament amb l'estómac buit (1 hora abans dels àpats o 2 hores després)
No prendre aquest medicament amb llet, suc de fruites, cafè o te. No begui alcohol mentre duri el tractament perquè aquest pot augmentar els efectes adversos. En prendre el citostàtic, intenteu beure molta aigua o altres líquids, llevat que el seu metge indiqui el contrari.


Cal que conegui exactament per què es pren aquest medicament. Cal prendre'l només en els dies que ha indicat el seu metge i no barrejar-lo amb altres fàrmacs perquè no sabem fins a quin punt poden interaccionar entre ells
També cal afegir que, ja que estem parlant d'un fàrmac citostàtic que pot causar lesions cutànies, hem d'evitar l'exposició perllongada als raigs solars i, si no es pot evitar, utilitzar crema protectora.


  • Els efectes secundaris més comuns...
La majoria de les persones no experimenten tots els efectes secundaris que esmentarem, sinó que varien en funció de cada organisme. Tots ells, però, solen ser predictibles pel que fa  la seva aparició i durada, però alhora, cal tenir present que sempre són reversibles i desapareixen quan finalitza el tractament.

Volem deixar molt clar que no existeix una relació entre la presència o la gravetat dels efectes secundaris i l'eficàcia del medicament. Els efectes secundaris del metotrexat i la seva gravetat, així com succeeix en tots els fàrmacs, depenen de la quantitat de fàrmac administrada; és a dir: les dosis elevades poden produir efectes secundaris més greus.


1. Els següents efectes secundaris són comuns (incidència major del 30%) dels pacients que prenen metotrexat:
- Recomptes sanguinis baixos: els seus nivells de glòbuls blancs, vermells i plaquetes poden disminuir temporalment. Això pot fer que corri un major risc d'infecció i anèmia. Cal recordar controlar-se les possibles reaccions de la pell.
- La pèrdua de la fertilitat: això vol dir que la seva capacitat per concebre un fill pot veure's afectada pel metotrexat.

2. Els símptomes a continuació requereixen atenció mèdica, però no són una emergència. Comuniqueu amb el proveïdor d'atenció mèdica dins de les 24 hores si s'observa algun dels següents:   
Poseu-vos en contacte amb el proveïdor d'atenció mèdica immediatament, de dia o de nit, si experimenta algun dels següents símptomes:
  •  Febre de 38 º C o més, calfreds (possibles signes d'infecció).
  • Sagnat o blaus inusuals
  • Excrements negres o alquitranades, o sang a la femta o l'orina
  • Fatiga extrema (impossibilitat de realitzar les activitats de cura personal)
  • Llagues a la boca (envermelliment dolorós, inflor o úlceres)
  • Nàusees (si interfereixen amb la capacitat de menjar i no cessen amb els medicaments receptats)
  • Vòmits (més de 4-5 vegades en un període de 24 hores)
  • Diarrea (4-6 episodis en un període de 24 hores)
  • No hi ha sortida de l'orina en un període de 12 hores
  • Coloració groguenca de la pell o els ulls
  • Inflor dels peus o els turmells. Augment sobtat de pes.
  • Signes d'infecció com ara enrogiment o inflamació, dolor en empassar, tos amb expectoració o micció dolorosa.
  • Si no pot menjar o beure durant 24 hores o mostra signes de deshidratació: cansament,set, boca seca, fosca i en menor quantitat d'orina, o marejos.


  • Precaucions que hem de tenir en compte:
Abans de començar el tractament amb metotrexat, assegureu-vos...


- D'informar al seu metge sobre de qualsevol medicament que estigui prenent (incloent la prescripció, de venda lliure, vitamines, herbes medicinals, etc.) 
No prengui AINEs com l'ibuprofè o el naproxè, llevat que el seu metge li ho permeti específicament. S'ha produït supressió de la medul·la òssia, irritació intestinal i anèmia severa amb l'ús combinat d'aquests fàrmacs amb el metotrexat.
- Els suplements d'àcid fòlic s'han d'evitar mentre està en tractament amb metotrexat. L'àcid fòlic pot contrarestar els efectes anticancerígens del metotrexat.
No s'apliqui cap tipus d'immunització o vacunes sense l'aprovació del seu metge mentre està prenent metotrexat.
Informi al seu metge si està embarassada o pot estar embarassada abans de començar el tractament ja que el metotrexat pot esser perillós per al fetus. Les dones que estan embarassades o que queden embarassades han de ser informades sobre el risc potencial per al fetus. És per això que com a educació per a salut, hauríem d'informar sobre els mètodes anticonceptius de barrera com preservatius (entre altres) els quals són  recomanats. En cas que ja hagi tingut la criatura i l'hagi d'alletar, no ho faci perquè la llet materna pot contenir restes citostàtiques del metotrexat, les quals podrien ser molt perilloses per a la criatura. 

  • Consells per a la cura personal, l'autocura:
  • Begui de dos a tres litres de líquid cada 24 hores, llevat que s'indiqui el contrari.
  • Per la immunosupressió (disminució de les defenses) conseqüent del tractament, està en risc d'infecció, de manera que cal evitar qualsevol exposició a refredats i a persones que asseguin no sentir-se bé i puguin estar incubant alguna malaltia.  La febre o qualsevol altre signe anormal de malestar pot ser un signe d'infecció  i immediatament caldrà avisar al metge.
  • Renteu-vos les mans freqüentment.
  • Per ajudar a tractar / prevenir les úlceres de la boca, utilitzeu un raspall de dents suau i esbandiu la boca tres vegades al dia amb 1/2 a 1 culleradeta de bicarbonat de sodi i / o 1/2 culleradeta a l'1 de sal en un got d'aigua.
  • Utilitza una afeitadora elèctrica i un raspall de dents suau per minimitzar el sagnat.
  • Eviteu els esports de contacte o activitats que puguin provocar lesions.
  • Per reduir les nàusees, prengui medicaments antihemètics receptats pel seu metge i prengui menjars petits i freqüents.
  • Eviti exposar-se al sol. Utilitzi crema solar i roba protectora.
  • En general, el consum de begudes alcohòliques s'han de reduir al mínim o evitar per  complet per a les possibles interaccions.
  • Si experimenta símptomes o efectes secundaris, assegureu-vos de parlar amb el seu equip d'atenció mèdica; ells poden receptar medicaments i / o oferir-li altres consells que siguin eficaços per controlar aquest tipus de problemes.

  • Controls i proves que es duran a terme:
Se li faran proves amb regularitat durant el tractament amb metotrexat per a vigilar els efectes secundaris i comprovar la seva resposta al tractament. Destacarem els anàlisis de sang periòdics per a controlar el recompte sanguini complet (CSC), així com la funció d'altres òrgans (com els ronyons i el fetge) i el risc d'infecció (en funció del recompte de leucòcits que tingui en sang).


No hay comentarios:

Publicar un comentario