- Sabem què li passa al nostre organisme quan ens han diagnosticat càncer de mama?
Un càncer és, dit a grans trets, un greu desequilibri homeostàtic. Donem aquest nom a qualsevol tumor maligne així com el carcinoma i el sarcoma. És format per la divisió anormal i incontrolada de cèl·lules que després invadeixen i destrueixen els teixits del seu voltant ja que competeixen en espai, nutrients i aportació d'oxigen.
El creixement desenfrenat de cèl·lules malignes en el teixit mamari s'anomena càncer de mama. En funció del lloc d'inici del càncer distingim entre:
- Carcinoma ductal, el qual és més freqüent, comença en els ductes que porten la llet des de la mama fins al mugró.
- Carcinoma lobular, el qual comença en els lòbuls que produeixen la llet materna.
La disseminació de les cèl·lules cancerígenes, el que es coneix amb el nom de metàstasi, pot produir-se a través del torrent sanguini, dels vasos limfàtics o també a través de cavitats orgàniques com els espais pleurals a nivell dels pulmons o, per exemple, a través d’espais peritoneals a nivell de la cavitat abdominal. A mesura que les cèl·lules cancerígenes invadeixen els teixits que envolten, estimulen l’angiogènesi, és a dir, la producció de noves xarxes de vasos sanguinis: s’obren noves vies per a aportar oxigen i nutrients a les cèl·lules malignes que es dupliquen constantment, però que l’organisme reconeix com a pròpies i no combat. Aquest fet, l’angiogènesi, explica per què és tan fàcil que un tumor maligne desemboqui en metàstasi.
Degut a la metàstasi tumoral, neixen en altres llocs tumors secundaris, però igualment perjudicials, origen del tumor central o primari. Certament, cada tipus de tumor té les seves pròpies característiques i el seu propi comportament tant local com metastàtic: és a dir, el càncer de pulmó té més probabilitats de desencadenar una metàstasi òssia que el càncer de cèrvix, per exemple.
No hay comentarios:
Publicar un comentario