martes, 20 de marzo de 2012

Diagnòstic: càncer de mama

  • Amb quines proves s'arriba al diagnòstic?
La tècnica més utilitzada i mundialment acceptada és la mamografia, que consisteix en una radiografia de les mames capaç de detectar lesions en estadis molt inicials de la malaltia.

Aquestes lesions en la mama les pot detectar fins a dos anys abans que siguin palpables i quan encara no han envaït en profunditat el pit ni s'han disseminat als ganglis ni a altres òrgans.

Quan el tumor es detecta en aquestes etapes precoces és possible aplicar tractaments menys agressius, que deixen menys seqüeles físiques i psicològiques en la dona. 



Cal tenir en compte que el càncer de mama precoç generalment no causa símptomes; és per això que els exàmens regulars de les mames, les mamografies de cribatge, són importants. De totes maneres, a mesura que el càncer creix, els símptomes poden incloure:





-  Tumoracions en les aixelles, les quals queden dures, tenen vores irregulars, però generalment no fan mal.
-  Canvis en la mida, forma o textura de les mames o del mugró. Per exemple, es pot presentar envermelliment, forats (zones en depressió) o frunziment (zones amb la pell més arrugada) que es llueixen de color ataronjat.
-  Secreció de líquid provinent del mugró que pot ser sanguinolenta, d'un color groc clar o verdós i, sovint, amb presència de pus.
A mesura que el càncer de mama avança, els símptomes d'aquest poden abastar des de dolor ossi, molèsties doloroses en les mames, úlceres cutànies, inflor del pit i fins i tot del braç pròxim a la mama amb càncer... fins a notables pèrdues de pes.
Cal recordar que els homes també poden patir càncer de mama i els símptomes abasten tumoració mamària, així com dolor i sensibilitat en les mames.  

Per tant, com acabem de veure, és molt útil mantenir un control i vigilància de les mames per a detectar de forma precoç el desenvolupament del càncer. És, doncs, d'elevada importància realitzar mamografies de cribatge de forma periòdica, però existeixen altres mètodes complementaris a la mamografia com, per exemple, l'exploració física de la mama.
Aquesta tècnica, l'exploració física, realitzada periòdicament pel metge o per la pròpia dona és un mètode que no permet diagnosticar tumors petits, els quals sí que serien diagnosticats en una mamografia, però tot i així es considera una tècnica útil per a detectar una primera sospita de tumors, la qual s'haurà de confirmar en un futur en proves mèdiques vàlides per a la confirmació del diagnòstic. De fet, s'estima que la mamografia permet detectar el 90% dels tumors i l'examen físic només un 50% d'aquests, però tot i no ser, com ja hem dit, totalment fiable, s'ha de contemplar.

És tan important l'observació de les mames per part de la dona com la palpació d'aquestes, el que ens mostren les imatges següents





Finalment, volem recordar que cal tenir present que no es recomana, com ja hem esmentat, la realització de l'autoexploració de les mames com a únic mètode de diagnòstic precoç a causa de la seva baixa fiabilitat. 





No hay comentarios:

Publicar un comentario