martes, 20 de marzo de 2012

Quimioteràpia oral

  • Que és la quimioteràpia?
Entenem per quimioteràpia aquella teràpia o tractament amb substàncies químiques que s’utilitza en contra d’una determinada malaltia. De totes maneres, sovint es restringeix aquest terme al tractament de càncers; consisteix, doncs, en l’administració de fàrmacs que causen la mort de les cèl·lules, cancerígenes i no cancerígenes.

Per a poder combatre aquest tipus de tumors malignes, generalment s’empren combinacions de teràpies com l’anterior amb altres tipus com, per exemple, la radioteràpia (la qual destrueix els cromosomes i bloqueja la reproducció cel·lular de les cèl·lules cancerígenes) i la viruteràpia (amb ús de determinats virus preparats única i exclusivament per a combatre les cèl·lules malignes). 





  • Per què el tractament amb quimioteràpia oral?
La quimioteràpia oral és la quimioteràpia que s'administra per la boca. Pot administrar-se a través d'un comprimit o en forma líquida. Pot tenir tants efectes secundaris com la quimioteràpia intravenosa i requereix una cura i atenció especials.


Patir càncer sempre és un trasbals tant per a la persona que el pateix com per a la gent que l’envolta. Especialment, el càncer de mama es viu com un repte, una malaltia greu que comporta, tot sovint, la mutilació de la persona, afectant molt directament a la seva integritat física.

El fet de poder utilitzar quimioteràpia oral implica poder viure la malaltia des d’un àmbit extra-hospitalari, com pot ser la llar del pacient; això fa que la manera d’afrontar aquesta situació pugui ser millor, aportant qualitat de vida i sense l’estigma d’haver de desplaçar-se al centre de salut, fent palesa de la minusvalidesa que s’està vivint.


Creiem que aquest nou concepte de tractament farmacològic pot aportar esperança a l'hora de seguir correctament el tractament, pot fomentar (ja que t'allunya del contacte directe amb l'àmbit hospitalari) les ganes d'afrontar el procés patològic, d'aconseguir una bona recuperació i rehabilitació.
El fet de ser un tractament força nou, apartant-se de la via intravenosa, més invasiva, pot ocasionar dubtes respecte la seva correcta administració, els efectes adversos, el maneig dels fàrmacs o com donar resposta als dubtes que sobrevenen a casa.





  • Què hem de saber sobre la quimioteràpia oral?

Com ja hem dit, la quimioteràpia oral és aquella que s'administra per la boca, però que pot tenir tants efectes secundaris com la quimioteràpia intravenosa ja que estem parlant igualment d'un fàrmac citostàtic.
Com a tal, abans de prendre aquest medicament, el metge revisarà junt amb el pacient la dosi i el cronograma del fàrmac. Abans que el pacient se’n vagi a casa, ha d’estar segur d'entendre el cronograma,  preguntant sobre qualsevol aspecte que no hagi entès.



Sempre abans de prendre el medicament, el malalt a casa ha de fer el següent:
1-  Comprovar que la dosi que figura en l'envàs del medicament receptat coincideixi amb les instruccions que li va donar el seu metge.
2-  Assegurar-se que estigui prenent la dosi correcta, en el moment indicat del dia.
3-  Cal saber quan ha de deixar de prendre el medicament.

Els fàrmacs quimioteràpics s’han d’emmagatzemar en un lloc segur, i mantenir-los fora de l’abast dels nens i de les mascotes, així com de el calor i la humitat. Tampoc s’han de col·locar a prop de la finestra, de la pica o del lavabo. És important conservar els medicaments en el seu envàs original. Com és evident i com caldria fer amb qualsevol altre fàrmac, recordem que no s’han de conservar medicaments caducats.

Per manejar aquests fàrmacs, cal fer servir guants com a protecció ja que estem parlant de fàrmacs citostàtics, és a dir, que aturen les divisió de les cèl·lules o llur creixement. Així mateix, tampoc s’han de destruir o dividir els comprimits llevat que el metge així ho indiqui perquè podríem influir en el procés farmacològic i alterar l'acció que han de fer el l'organisme.

En cas d’oblidar prendre alguna dosi, cal trucar al metge, sense prendre dues dosis la següent vegada per compensar la dosi omesa. Si es vomita després de prendre un comprimit, cal trucar també al metge perquè en funció del temps que hagi transcorregut des que la persona ha vomitat, si ha menjat abans o no... canviarà el protocol a seguir. De la mateixa manera, si per error es pren més dosi de la pautada, cal avisar al metge: ell avaluarà què caldrà fer.

Mentre es pren aquests fàrmacs, és possible que els líquids corporals (orina, deposicions, vòmits, suor) continguin restes citostàtiques, de manera que és important prendre mesures com ara estirar de la cadena del vàter dues vegades amb la tapa baixada cada vegada que el pacient en faci ús. És per aquest mateix motiu que no es pot alletar mentre es pren quimioteràpia oral.

Com a última generalització sobre la quimioteràpia oral, volem aclarir que cal anar al metge davant de símptomes d'alarma o alerta com la nou granellada, dificultat per respirar, l'excessiu vòmit, l'alteració cutània, etc.

  • Quimioteràpia oral i el càncer de mama
A continuació parlarem dels dos fàrmacs citostàtics més usats en el tractament oral del càncer de mama:

1. El METOTREXAT
2. LA CICLOFOSFAMIDA 


No hay comentarios:

Publicar un comentario